lauantai 7. maaliskuuta 2009

Sydney Chaplin (1926-2009)

Chaplin-foorumeilla on jo monta päivää surettu ja yllätyin, kun Suomessa Ilta-Sanomat tarttui uutiseen. Hänen saavutuksensa eivät liioin löydy elokuvista, vaan teatterista. Sydney Chaplin, Charlie Chaplinin vanhin elossa ollut poika, kuoli viime tiistaina 82-vuotiaana. Hänet on palkittu teatterialan arvostetuimmalla palkinnolla, Tony Awardilla, sekä on ollut mukana useissa tunnetuissa ja kiitellyissä teatteriproduktioissa.

Syd oli isä Chaplinin kolmas poika ja lapsi, ja syntyi Chaplinin toisesta avioliitosta Lita Greyn kanssa. Samasta liitosta syntyi myös vanhempi veli, Charles jr. Historia muistaa Chaplin-Grey -suhteen myrskyisänä ja johti skandaalimaiseen avioeroprosessiin. Lita oli naimisiin mennessään 16-vuotias ja liiton takapiruna ja johdattelijana toimi Litan kunnianhimoinen äiti. Lapset joutuivat erossa Litalle ja heidän suhteensa isäänsä jäi etäiseksi. Vasta toinen maailmansota ja Chaplinin suhde Paulette Goddardiin toi takaisin menetettyjä vuosia.

Sydneyn kuolema ei ehkä suoraan kosketa elokuva-alaa. Enemminkin on kyse jälleen yhden suoran linkin menettämisestä kaikkien aikojen suurimpaan elokuva-legendaan. (Ei kovin objektiivinen näkemys.) Hänen 11 lapsestaan 8 on vielä elossa. Niin aika tulee ja jättää. Itse en turhaan jää miettimään kuolemaa. Kuten Burt Munro sanoi, kun on kuollut niin on kuollut. On hedelmätöntä jäädä painimaan asian kanssa. Vaikka kuolema onkin väistämätöntä, meidän ei tulisi keskittyä sen lähestymiseen, vaan elämäämme ja sen viettämiseen parhaaksi katsomallamme tavalla. Ihmisen olemassaolo on niin turha ja järjenvastainen, että meidän on otettava tästä ihmetyksestä kaikki irti. Näin hyvää mäihää tuskin tapahtuu toiste.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti